BALÁZS BÉCSI Attila

Premiant Mentor, editia 2018.
Balázs Bécsi Attila

Născut în Remetea, județul Harghita, domnul Balázs Bécsi și-a început cariera de dascăl în 1987 în Moldova prin repartiție, stabilindu-și apoi reședința în Gherla, județul Cluj, în anul 1990.

Licența și-a obținut-o în domeniul istorie-filosofie, însă numele lui a devenit cunoscut pentru activitatea sa cuprinzătoare din sfera civilă. Pe lângă activitatea de profesor de istorie, în anul 1992 a înființat un ansamblu de dansuri populare denumit ulterior Kaláka (Clacă), devenit în timp o inițiativă regională de promovare a valorilor tradiționale și de coeziune a comunității.

În 1993 a înființat Fundația Culturală Téka. Prin intermediul ONG-ului începe în anul 2000 construcția unui internat social, care în prezent asigură educația în limba maternă a 121 de elevi care provin din diasporă, iar în anul 2016 finalizează construcția unui alt institut de învățământ cu clasele I-XII, Liceul Teoretic Kemény Zsigmond, asigurând școlarizarea a 462 de copii.

A organizat tabere culturale și ateliere meșteșugărești, a amenajat biblioteci, a înființat cercuri literare, de dans, istorie, film și multimedia, iar prin cultivarea muzicii populare a lansat și a promovat tineri talentați care au participat cu succes la festivaluri în țară și străinătate.