MORARU Lenuș-Teodora

A absolvit Academia de Arte George Enescu în anul 1997, devenind, în același an, actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani. În anul 2000 a acceptat, inițial pentru un an, invitația de a regiza un spectacol cu trupa de teatru a unui liceu de elită pentru un festival local.
lenus teodora moraru

Colaborarea cu Colegiul Național Mihai Eminescu din Botoșani s-a permanentizat, ajungând în prezent la o vechime de aproape două decenii. Trupa liceului și-a făcut renume, grație modului de lucru al adolescenților, sub numele de  Atelierul de teatru, despre care coordonatoarea afirmă că „este o formă de învățare, nu de învățământ, spre care elevii vin deoarece aici simt că nevoile lor vor fi împlinite prin teatru. Fiecare copil are întrebările lui, are propriile căutări și, prin jocul teatral, căutarea alături și prin ceilalți e mai captivantă și răspunsurile, limpezi”. 

Tinerii abordează aici problemele specifice adolescenței, experimentând împreună, liber și în mod creativ arta, proces care le aduce răspunsuri într-un mod unic, oferindu-le totodată șansa de a trăi catharsis-ul în actul de creație artistică.

În afara bucuriei aduse de mulțimea premiilor obținute la festivaluri și concursuri de artă teatrală, Lenuș-Teodora Moraru este îndrăgită, apreciată și respectată de elevii săi pentru aportul pe care l-a avut în evoluția lor personală: în dezvoltarea gustului estetic și a sensibilității pentru artă, în șlefuirea caracterelor, în cunoașterea de sine și nu în ultimul rând, în dezvoltarea capacității fiecăruia de a crea valori.