Igazolt tehetségek

Thumbnail

A sakktudásukat is felmérhették a Segíthetek? – MOL – Tehetségtámogató Program meghirdetése alkalmából tartott kolozsvári sajtótájékoztató résztvevői. Az eseményen ugyanis jelen volt Mihaela-Veronica Foișor temesvári sakkozó, a 15 év alatti lányok abszolút romániai bajnoka, a tehetségtámogató program 2008-as és 2009-es támogatottja. 

Veronica Foisor

A művészeti kategóriában támogatottak közül Francesco Ionașcu kolozsvári ifjú hegedűművész szólaltatta meg a Segíthetek program 2008-as támogatásával vásárolt hegedűt a 2009-es támogatással vásárolt vonóval. 

Ferencz Szabolcs, a MOL Románia ügyvezető igazgatója jelentős eredménynek tartotta, hogy a kedvezőtlen nemzetközi gazdasági folyamatok ellenére idén ugyanannyit fordíthatnak a támogatásokra, mint tavaly. Elmondta, a tehetségtámogató program első négy meghirdetése nyomán Romániában 317 fiatal sportoló, művész, sportegyesület és művészcsoport részesült összesen 200.000 euró értékű támogatásban. A program Magyarországon, és Szlovákiában is sikeresen működik a MOL csoport finanszírozásával. E három országban eddig több mint 2700 fiatal tehetség jutott összesen 1,2 millió euró értékű támogatáshoz. Ferencz Szabolcs úgy tekintette, a tehetségek támogatása befektetés a jövőbe.

Köszönetet mondott A Közösségért Alapítványnak a szakszerűen lebonyolított programokért, és hozzátette, hosszú távra tervezi a MOL és az alapítvány együttműködését. 

Ferencz Szabolcs, Gazda Arpad

A Közösségért Alapítvány elnöke, Gazda Árpád néhány eredménnyel próbálta érzékeltetni a program jelentőségét. Elmondta, a Piatra Neamț-i Vasile Ghilea teniszező, a program támogatottja a román tenisz nagy reménységének számít. A 17 éves fiú Románia felnőtt Davis kupa-csapatával együtt készül a hét végi Ukrajna elleni mérkőzésre. A 15 éves marosvásárhelyi Szőcs Bernadette asztaliteniszező a tavalyi támogatás elnyerése óta 75 helyet lépett elő a rangsorban, és március 30. óta korosztálya világranglistáját vezeti.

Francesco Ionașcu ifjú hegedűművészről elmondta, nagyjából minden versenyt megnyer, amelyre benevez, és noha még csak 18 éves, már neves zenekarokkal lépett fel szólistaként a világ megannyi koncerttermében. Carmen Ionașcu, a fiatal művész édesanyja hozzátette, közszférában dolgozókként soha nem tudták volna megvásárolni fiuknak a fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges hangszert. 

Mihaela-Veronica Foisornak három kihívója akadt, az ifjú bajnok gyorsan végzett mindhárommal.