Start a MOL Gyermekgyógyító Programban

Thumbnail

Lovasterápiás bemutató keretében hirdette meg a Közösségért Alapítvány és a MOL Románia a MOL Gyermekgyógyító Program harmadik, 2011-es kiírását. A Kolozsváron tartott esemény résztvevői egy lovasterápiás foglalkozást is megnézhettek, amellyel nagyenyedi Hip-Tep egyesület fejleszti fogyatékkal élő gyermekek készségeit. A „Lóháton mindannyian egyenlőek vagyunk” elnevezésű projekt kis haszonélvezői olyan lovas gyakorlatokat mutattak be lóháton, amelyek az egészséges felnőttek számára sem könnyűek.

„A gyerkeknek megerősödik az önbizalmuk ha látják, hogy képesek egy ilyen nagy állatot irányítani - magyarázta Balogh Csilla, a Hip-Tep Egyesület alelnöke. - A gyakorlatok ugyanakkor az izomzatukat, az egyensúlyérzékűket is fejlesztik, és segítik őket abban, hogy összehangolják mozdulataikat.”

A terápia eredményeiről az egyik gyermek édesanyja beszélt. „A lovaglás megkezdése előtt Alex a tömbház ajtaját sem tudta kinyitni – emlékezett vissza Corina Pojar. - A lovon azonban megtanulta hogy összehangolja a mozdulatait.” Amint felidézte az úszómedencében a vizes terápián is megmutatkoztak a lovas gyakorlatok jótékony hatásai. Az édesanya szerint az is erősíti a gyermekek önbizalmát, hogy a lovon ülve fentről szemlélhetik a világot. 

A Közösségért Alapítvány elnöke, Gazda Árpád a gyermekgyógyító programmal kapcsolatos tapasztalatokról beszélt. Mint felidézte, a program első meghirdetésekor nem tudták a teljes keretösszeget kiosztani a pályázóknak. A szakértőkből álló zsűri úgy vélte, csak a kellően megalapozott élményterápiás és művészeti terápiás pályázatokat érdemes támogatni. A támogatási program ismételt meghirdetésével azonban sikerült arra ösztönözni a gyermekgyógyítás területén tevékenykedő civil szervezeteket, hogy egyre jobban kigondolt projekteket nyújtsanak be.

A Gyermekgyógyító Program meghirdetésén a MOL Románia ügyvezető igazgatója is részt vett. „Olyan gyermekek arcára szeretnénk visszahozni a mosolyt, akiknek sajátos szükségleteik vannak. Az ő mosolyuk meggyőz bennünket arról, hogy mennyire fontos évről-évre biztosítani a gyermekgyógyító program anyagi hátterét” - nyilatkozta Daradics Kinga Ágnes.