11-ik MOL Gyermekgyógyító: 400.000 lej támogatás 18 alapítványnak emocionális terápiára és pszicho-szociális beavatkozások megvalósítására

11-ik MOL Gyermekgyógyító: 400.000 lej  támogatás 18 alapítványnak

emocionális terápiára és pszicho-szociális beavatkozások megvalósítására

• A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a MOL Gyermekgyógyító program 11-ik pályázati kiírásának eredményeit
  • 400.000 lej támogatásban részesül 18 civil szervezet, mely emocionális és  művészetterápiás foglalkozásokat, valamint pszichoszociális beavatkozásokat biztosít 628 gyermeknek és hozzátartozóiknak
  • A MOL Gyermekgyógyító program keretében 11 év alatt összesen 210 pályázat nyert több mint 3,6 millió lej támogatást, 11.000-nél több gyermek és serdülő terápiás foglalkozásaira.

KOLOZSVÁR, 2019. november 20. – a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a MOL Gyermekgyógyító program 11-ik pályázati kiírásának eredményeit. A 400.000 lejes támoagtási alapból 18 civil szervezet részesül emocionális és  művészetterápiás foglalkozások, valamint pszichoszociális beavatkozások megvalósítására. A támogatás révén megvalósuló pályázatok keretében 628 sajátos igényű, fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségből lábadozó gyermeken segítenek.

„Örömünkre szolgál, hogy idén is a segítségre szoruló gyermekek mellett lehetünk, és bízunk benne, hogy a támogatott civil szervezetek szakmai igényességének köszönhetően a pályázatokat maximális eredményességgel valósítják meg a gyermekek érdekében. Nagy figyelmet fordítunk a szociális programjaink minőségére, és bízunk benne, hogy a MOL Gyermekgyógyító programja a szakemberek által is elismert hagyománnyá vált. Továbbra is a közösség megbízható partnere szeretnénk maradni ott, ahol a segítségnyújtás hatással van a gyermekek életére” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A MOL Gyermekgyógyító program 11-ik kiírására 75 olyan civil szervezet nyújtott be támogatási kérelmet, amely művészeti, emocionális- és művészetterápiás tevékenységek, illetve pszichoszociális beavatkozások szervezésével segít fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekeknek és fiataloknak. A benyújtott pályázatok összértéke meghaladta az 1,7 millió lejt. Összesen 22 megyéből érkezett pályázati kérelem, 42 egyesület korábban is pályázott a programban. A zsűri 18 pályázatnak ítélt meg részleges vagy teljes támogatást, melyek megvalósítására 2019. december – 2020. augusztus között kerül sor.

A 2019-es Gyermekgyógyító program támogatási kerete 400.000 lej. A 18 nyertes szervezet közül 6 első alkalommal részesül támogatásban, 12 pedig korábban is volt nyertes. A támogatási kereten felül 25.000 lej teljes támogatásban részesült a 2018-as MOL Gyermekgyógyító díj nyertese, a temesvári HorsEmotion Egyesület.

A nyertes egyesületek Bukarestből, illetve Bákó, Bihar, Brassó, Hargita,  Kolozs, Kovászna, Maros, Szeben, Szatmár és Temes megyéből valók. A nyertes pályázatok megvalósításában különböző terápiákat és pszichoszociális beavatkozásokat alkalmaznak, így művészetterápiát – zene és asszisztált zene, Phronetic művészetterápia, kombinált művészetterápia (rajz, modellezés, festészet, kollázskészítés), tánc, mozgás és szerepjátékok, digitális technológia (virtuális valóság), továbbá falmászást, illetve szabadtéri (kalandterápia) és vízben zajló élményterápiás beavatkozásokat; állatasszisztált terápiákat; emocionális terápiákat – színjátszás és maszkkészítés, szerepjátékok, meseterápia.

„A programban bármelyik érdekelt civil szervezet pályázhat. Információval szolgálunk az érdeklődőknek a nyertes pályázatok megvalósításának kilenc hónapja alatt is. A pályázatok megvalósításának befejezésekor, 2020. szeptemberében, az egyesületek nyilvánosan bemutatják az elért eredményeiket. Ez jó alkalom további tájékozódásra a programot és a támogatott pályázatok jellegét illetően egyaránt. A legsikeresebb pályázatot megvalósító egyesület elnyeri a MOL Gyermekgyógyító díjat, képviselője pedig részt vesz a következő kiírás pályázatainak elbírálásában. Ily módon is átfogó tájékoztatást és egyforma esélyt kívánunk biztosítani minden érdekelt egyesületnek.” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A nyertes szervezetek listája megtalálható a www.molromania.ro és a www.pentrucomunitate.ro honlapokon.

A MOL Gyermekgyógyító programról

A MOL Gyermekgyógyító programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. 2009-ben indult, és olyan civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek) vagy vallásos intézmények pályázhatnak, melyek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő, vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekek számára szerveznek terápiás programokat.

Tizenegy éves fennállása óta 210 pályázat részesült több mint 3,6 millió lej támogatásban, több mint 11.000 gyermek és fiatal segítésére.

A MOL Gyermekgyógyító programot 2013-ban, 2015-ben és 2018-ban díjazta a Civil Társadalom Gálája és a Romanian CSR Awards.

A 2019-es kiírás zsűrije: Violeta Stan gyermek-neuropszichiáter főorvos, A Fogyatékos Gyermekekért Európai Akadémia országos koordinátora (a zsűri elnöke), Magda Cernea, pszichológus-audiológus, Mugur Ciumăgeanu, a Román Pszichológus Kamara klinikai pszichológia és pszichoterápia bizottságának tagja, Rácz Attila, pszichiáter, a Marosvásárhelyi 2. Számú Pszichiátriai Klinika főorvosa, Weisz Erika Cristina, családorvos, gyógytornász, a HorsEmotion Egyesület képviselője, a 2018-as MOL Gyermekgyógyító díj nyertese.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, több mint 20 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 218 töltőállomást üzemeltet, valamint két üzemanyag-lerakatot Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), valamint egy LPG terminált Mezőtelegden. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2017-től kezdődően a MOL Románia annak a NEXT-E projektnek része, amely 40 elektromos töltőállomás telepítését célozza. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat. A körülbelül 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, rendelkezik továbbá irodákkal Bukarestben és Aradon is.

A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

Sajtókapcsolat:

tel.: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

A 11-ik MOL Gyermekgyógyító programban megvalósuló pályázatokról (2019-2020)

A MOL Gyermekgyógyító program 11-ik kiírása során támogatott 18 civil szervezet 2019. december – 2020. augusztus között fogja megvalósítani pályázatait.

Hat egyesület beavatkozásában játszik központi szerepet a zene. A Nagyváradi Egyetem önkéntesei játék- és zeneterápiás üléseket szerveznek súlyos, krónikus betegségekben szenvedő gyermekeknek, valamint hagyatékkészítéssel kedveskednek olyan családoknak, melyekben egy beteg gyermek várható élettartama korlátozott. A csíkszentmártoni Prosperitas Vitae Egyesület asszisztált zeneterápiás foglalkozásokkal – a Soundbeam rendszer használatával – bővíti a korai fejlesztésben alkalmazott fejlesztési technikáit. A Reménység Fejlesztő Alapítvány (Temesvár) zeneterápiás foglalkozásokat biztosít fogyatékkal élő gyermekek számára, a Reménysugár az Autizmus Spektrumzavar Beavatkozásában és Kezelésében Egyesület (Brassó) szakemberei pedig mozgással és tánccal kombinált zeneterápiás üléseket szerveznek autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyermekek részére. A bukaresti Hallasz Értesz Élsz Egyesület mesés-zenés műhelyekkel fejleszt hallássérült vagy kochleáris implantátumot viselő gyermekeket. A Vízalatti Kutatások Központja Egyesület (Sepsiszentgyörgy) hidroterápiás és zeneterápiás technikák összekapcsolásával, illetve a TUSMA speciális vízalatti hangrendszerrel segít fogyatékkal élő gyermekeknek.

Két egyesület – az Expresszív Terápiák Romániai Egyesülete (Bukarest) és a Mese Egyesület (Nagyszeben) – szakemberei alkalmazzák a Phronetic művészetterápiát autista spektrumzavarral, illetve hiperaktivitás és figyelemzavarral küzdő, valamint intézményben nevelkedő gyermekek terápiás foglalkozásaiban.

Kombinált művészetterápiás technikákat ötvöznek krónikus beteg és fogyatékkal élő gyermekek számára szervezett foglalkozásaiban az illyefalvi Keresztény Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány – KIDA valamint a marsovásárhelyi Alpha Transilvana Alapítvány munkatársai.

Két egyesület élményterápiás foglalkozásokat biztosít különleges igényű gyermekeknek: a Yuppi Tábormozgalom Egyesület (Kolozsvár) kalandterápiás táborokat szervez 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekeknek, a Climb Again Sport Klub Egyesület pedig falmászó tevékenységeket szervez érzékszervi fogyatékossággal élő gyermekek számára.

Meseterápia a fő beavatkozási eszköz három egyesület pályázatában. A szatmárnémeti ASPROSAM Egyesület munkatársai Metamorphoses meseterápiával segítenek szorongászavarral küszködő gyermekeknek, a Kulcs Szociálpedagógusok Egyesülete (Marosvásárhely) pedig intézményben nevelkedő gyermekeknek segít terápiás mesékkel. A bukaresti Gyermekek Szíve Egyesület pályázatában egy különleges könyvet szerkesztenek szívműtétre készülő gyermekek számára.

A nagyváradi CES – Együttműködünk, Nevelünk, Támogatunk Egyesület játékkal, álarckészítéssel, valamint koncentrációs-imaginációs gyakorlatokkal tarkított színjátszóműhelyeket fog szervezni különleges nevelési igényű gyermekek részére.

A bákói Fény Egyesület a virtuális valóságot használja a Hospice Lumina gondozásában levő, terminális betegségekben szenvedő vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermekek szenvedéseinek enyhítésére.

A gyergyószentmiklósi Salvator Alapítvány lovasterápiás foglalkozásokat biztosít fogyatékkal élő gyermekek számára.