A MOL Románia 400.000 lejjel támogatja 22 civil szervezet élmény- és művészetterápiás projektjeit

  • A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a Gyermekgyógyító program 9-ik pályázati kiírásának eredményeit
  • A MOL Románia összesen 400.000 lejjel támogatja 22 civil szervezet élmény- és művészetterápiás tevékenységét, amelyeket több mint 800 speciális igényű gyermek számára szerveznek. A támogatás 100.000 lejjel nőtt az előző kiírás összegéhez képest
  • A MOL Románia nyolc év alatt több mint 2,4 millió lejjel támogatott 146 olyan projektet, amelyek révén közel 10.000 gyermeknek segítettek

 

Kolozsvár, 2017. november 22. – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a 9-ik MOL Gyermekgyógyító program pályázati kiírásának nyerteseit. A támogatás révén megvalósuló élmény- és művészetterápiás tevékenységek több mint 800 speciális nevelési igényű, fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő vagy súlyos betegségből lábadozó gyermeken segítenek.

 

„A MOL Gyermekgyógyító program eddigi kilenc kiírásában összesen több mint 900 pályázat érkezett. A 146 nyertes pályázat megvalósításában részt vevő szakemberek bebizonyították, hogy munkájuknak, odaadásuknak és kitartásuknak köszönhetően, a komplementer terápiák segítségével, a speciális nevelési igényű gyermekek és családjaik életminőségében jelentős javulást lehet elérni.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

 

2017. szeptember 26. – október 26. között 91 olyan civil szervezet pályázott a MOL Gyermekgyógyító program 9-ik kiírásában, amely élmény- és művészetterápiás tevékenységek szervezésével segít fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekeknek és fiataloknak. Összesen 26 megyéből érkezett támogatási kérelem: 18 Bukarestből, 13 Kolozs, 10 Iași, 7 Hargita megyékből, 5-5 kérelem érkezett Temes, Bihar valamint Maros megyékből, 3-3 pályázat Bákó, Szatmár és Szeben, 2-2 Fehér, Kovászna, Galac, illetve egy-egy pályázat érkezett Argeș, Beszterce-Naszód, Călărași, Konstanca, Dâmbovița, Dolj, Ialomița, Máramaros, Neamț, Prahova, Szilágy, Vâlcea és Vaslui megyékből. A versenyben részt vevő 91 egyesület közül 38 korábban is pályázott. A zsűri 22 pályázatnak ítélt meg részleges vagy teljes támogatást, melyek megvalósítására 2017 december - 2018 augusztus között kerül sor.

 

A 2017-es Gyermekgyógyító program támogatási kerete 400.000 lej. A 22 nyertes egyesület közül 11 első alkalommal részesül támogatásban, a másik 11 civil szervezet a Program korábbi kedvezményezettjei közé tartozik.

 

A nyertes egyesületek Bukarestből, illetve Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Dâmbovița, Galac, Hargita, Kolozs, Kovászna, Maros, Szatmár, Szeben, Szilágy és Temes megyékből valók. A nyertes pályázatok megvalósításában alkalmazandó terápiás tevékenységek között például művészetterápia (zene, rajz, festészet, fotó és digitális technológia), élményterápia (például kötélmászás, hegymászás), állatasszisztált terápiák, emocionális terápia során alkalmazott technikák (például szerepjáték, mozgás- és játékterápia, kangaroo érintésterápia), valamint szenzoros stimuláció szerepel.

 

„A programról és a pályázati feltételekről az érdekelt civil szervezeteknek felvilágosítással szolgálunk a nyertes pályázatok lebonyolítási ideje alatt is, valamint tájékozódhatnak a jövő év szeptemberében esedékes meghirdetéskor is, amikor a nyertes egyesületek bemutatják a megvalósított pályázataikat. Így egyforma esélyt biztosítunk minden pályázni szándékozó egyesületnek. A nyertes egyesületek jelentős része idén első alkalommal nyújtott be pályázatot, amely arra utal, hogy a Program egyre nagyobb ismertségnek és bizalomnak örvend a szakemberekben körében.” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A nyertes egyesületek listája megtalálható a www.molromania.ro és a www.pentrucomunitate.ro honlapokon.

 


A MOL Gyermekgyógyító programról

 

A MOL Gyermekgyógyító programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. 2009-ben indult, keretében olyan civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek) vagy vallásos intézmények pályázhatnak, melyek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő, vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekek számára szerveznek terápiás programokat.

 

Kilenc év alatt a MOL 146 projektet támogatott több mint 2,4 millió lej értékben, közel 10.000 gyermek és fiatal segítésére.

 

A 2017-es kiírás zsűrije: Violeta Stan gyermek-neuropszichiáter főorvos, A Fogyatékos Gyermekekért Európai Akadémia országos koordinátora (a zsűri elnöke), Carmen Ciornei, a Kolozsvári Szocális és Egészségügyi Hivatal Szociális Védelem osztályvezetője, Mugur Ciumăgeanu, a Román Közösségi Pszichiátriai Egyesület alelnöke, Tar Gyöngyi, a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Daria Barna, a Nagyváradi Hospice Emanuel Alapítvány, a 2016-os MOL Gyermekgyógyító Díj nyertesének pszichológusa.

 

 

A MOL-csoportról és a MOL Romániáról

 

A MOL Románia a MOL-csoport tagja. A MOL-csoport Közép-Európa egyik jelentős kőolaj- és földgázipari nemzetközi vállalata. A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. A MOL Romániában egy több mint 210 töltőállomásból álló hálózatot működtet.
 

A Közösségért Alapítványról
 

A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.
 

Sajtókapcsolat
 

Felméri Erzsébet
CSR & PR koordinátor
MOL Románia
tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

András Imre
Ügyvezető
A Közösségért Alapítvány
m: 0755-045699 | @: office@pentrucomunitate.ro