A MOL Románia 400.000 lejjel támogatja a fogyatékkal élő vagy krónikus beteg gyermekeket segítő emocionális terápiákat és pszichoszociális beavatkozásokat

A MOL Románia 400.000 lejjel támogatja a fogyatékkal élő vagy krónikus beteg gyermekeket segítő emocionális terápiákat és pszichoszociális beavatkozásokat

     A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány meghirdette a Gyermekgyógyító program 12-ik kiírását. A programban olyan civil szervezetek igényelhetnek támogatást, amelyek krónikus betegségekben szenvedő vagy sajátos igényű gyermekek részére biztosítanak emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat.
     A 12. kiírás 400.000 lejes támogatási alapjával együtt a program tizenkét éve során a támogatások összértéke eléri a 4 millió lejt. 
     Az elmúlt 11 év alatt 3,6 millió lejjel támogatott 209 pályázat révén több mint 11.500 gyermek számára biztosítottak terápiás foglalkozásokat.

2020. november 2., Kolozsvár – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány meghirdette a MOL Gyermekgyógyító Program 12. kiírását. A programban olyan civil szervezetek pályázhatnak, amelyek krónikus betegségekben szenvedő vagy sajátos igényű gyermekek részére biztosítanak emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat.
A program támogatási alapja 400.000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25.000 lej támogatásban részesülhet. A pályázatokat online lehet benyújtani 2020. december 2-ig. 

Az új kiírás online meghirdetésén az előző évben nyertes egyesületek ismertették a 2019. december és 2020. október között megvalósított pályázatok eredményeit. A szakemberek megosztották az év folyamán szerzett tapasztalataikat; a bemutatókban kitértek a járványügyi helyzet miatt bevezetett korlátozások tevékenységükre gyakorolt hatásaira, a pályázatokban eszközölt változtatásokra, valamint a munkájukban alkalmazott sajátos megoldásokra.

A 2019-ben támogatott tizennyolc egyesület közül hétnek sikerült befejeznie pályázatát, másik hét pedig a megvalósítás különböző szakaszaiban tart, módszereiket és eszközeiket a korlátozások szabta keretekhez igazítják, illetve az új helyzettel összeillő lehetőségek felkutatásán dolgoznak. Két terápiás tábor megrendezését elhalasztották, másik két pályázatot pedig átszerveznek. Az elmúlt tizenegy hónap folyamán a befejezett és a folyamatban levő pályázatok keretében több mint ötszáz sajátos igényű gyermek részesült művészetterápiás foglalkozásokban – zeneterápia és asszisztív technológiákkal alkalmazott zeneterápia, Phronetic művészetterápia, kombinált művészetterápia (rajz, festészet, modellezés, kollázs), tánc, mozgás és szerepjátékok; állatasszisztált terápiákban; emocionális terápiákban – színjátszás és álarckészítés, meseterápia. 

 „Az év elején kirobbant járvány példátlan helyzetet teremtett és rendkívüli kihívások elé állított mindannyiunkat. Megnehezítette az amúgy is nehézségekkel küszködő, krónikus betegségekben szenvedő és fogyatékkal élő gyermekek és családjaik mindennapjait is. Az érdekükben alkalmazott eljárások megfelelő újragondolására volt szükség, a programban támogatott egyesületek munkatársai pedig szakszerűen válaszoltak erre a kihívásra, és hatékonyan alkalmazkodtak az új helyzethez. A MOL Románia továbbra is támogatja azokat a szervezeteket, amelyek munkájuk révén pozitív változásokat idéznek elő a gyermekek életében” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.
A MOL Gyermekgyógyító program támogatási alapja 400.000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25.000 lej támogatást nyerhet előfinanszírozás formájában, amelyet 2021 február–augusztus között megvalósítandó pályázatra fordíthat. Az online pályázatok beküldési határideje 2020. december 2. A program előző tizenegy kiírása során a MOL Románia 3.642.000 lej értékben támogatta 209 nyertes pályázat megvalósítását, amelyben több mint 11.500 érintett gyermek részére szerveztek terápiás foglalkozásokat.
A járványügyi helyzet dacára a MOL Románia továbbra is a közösségek megbízható partnere marad és támogatja is a sérülékeny csoportok érdekében folytatott szociális felelősségvállalású programokat.

„A pályázati időszakban folyamatos tájékoztatást biztosítunk az érdeklődők számára, kérjük forduljanak hozzánk bizalommal. A sikeresen megvalósított pályázatokkal kapcsolatos információk, a jelenlegi kihívásokra adott újszerű válaszok és működő megoldások segíthetnek a pályázatok kigondolásában és megvalósításában egyaránt. A pályázatokat online kell benyújtani A Közösségért Alapítvány honlapján (www.kozossegert.ro), ahol egyéb szükséges információk is megtalálhatók – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.
A MOL Gyermekgyógyító Programot A Közösségért Alapítvány szervezi, az anyagi alapokat pedig a MOL Románia biztosítja. A program tájékoztatója elérhető a www.kozossegert.ro és a www.molromania.ro honlapokon. Regisztrálni és pályázni a www.kozossegert.ro honlapon lehet.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában


A MOL Romániáról
A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 25 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 234 töltőállomást, 4 bukaresti MOL töltőállomáson pedig 4, elektromos jármű (e-jármű) töltésére alkalmas töltőt működtet, valamint két üzemanyagraktárt Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A mintegy 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, emellett Bukarestben és Aradon is rendelkezik kihelyezett irodákkal. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2018-től kezdődően a MOL Románia része a 40 elektromos töltőállomás telepítését célzó NEXT-E projektnek. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat. 

A Közösségért Alapítványról
A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.


Sajtókapcsolat:

Felméri Erzsébet
CSR és PR koordinátor
MOL Románia
tel.: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro
 
András Imre
Ügyvezető
A Közösségért Alapítvány
m.: 0755-045699 | @: office@pentrucomunitate.ro