A MOL Románia hatodik alkalommal adta át a Mentor Díjakat

• A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány hatodik alkalommal adta át a Mentor Díjakat kiváló oktatóknak
  • Tíz tanár és edző részesült ebben az elismerésben, akiket a beérkezett 274 jelölésből választottak ki
  • A díjátadó gála díszvendége Ana Blandiana volt, akit nemrégen a Szabadság Európai Költője címmel tüntettek ki

Kolozsvár, 2016. április 20. – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány tíz kiváló tanárt és edzőt díjazott a hatodik alkalommal megszervezett Mentor Gálán. Az ünnepségen meghirdették a hetedik kiírást, amelynek keretében év végéig lehet jelölni kiváló oktatókat, edzőket, pedagógusokat.

Az idei ünnepség díszvendége Ana Blandiana volt, akit nemrégen Gdanskban a Szabadság Európai Költője címmel tüntettek ki. „Ifjak mentorának lenni egyet jelent a mostani cselekedeteink hatásának a jövőre történő kiterjesztésével” – nyilatkozta a díszvendég, aki elmesélte a jelenlévőknek, hogyan vált maga is mentorrá a Máramarosszigeti Nyári Egyetemen.

A tíz díjazott mindegyike 8.000 lej pénzjutalomban részesült és átvette a Mentor Trófeát, Ioan Nemțoi neves képzőművész alkotását.

„A Mentor Díjjal kiváló oktatók és edzők munkáját ismerjük el, úgy gondoljuk, hogy ez csupán egy kis gesztus, amit mindennapi munkájuk nyilvános díjazásával megteszünk. A háttérben, csendben, észrevétlenül, végezett nevelő és jellemformáló munkáról van szó, amely gyakran nem jár megfelelő elismeréssel, amely nélkül azonban számos fiatal tehetséggel, jó emberrel lenne szegényebb a környezetünk.  A mentoroknak megadatott az a tehetség, hogy felfedezzék a gyermekek adottságát, és sok más értékhez társítva gondoskodjanak annak ápolásáról. Ezzel a nyilvános kitüntetéssel szeretnénk hozzájárulni az oktatók megbecsüléséhez és elismeréséhez azokban a közösségekben, ahol tevékenykednek.” – nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A tíz díjazottat A Közösségért Alapítvány Kuratóriuma választotta ki a 2015. december végéig beérkezett 274 jelölés alapján. Az értékes jelölések száma minden évben jóval meghaladja a lehetséges díjazottak számát, azonban a jelöléseket a jövőben is meg lehet ismételni.

„A program szervezése során szerzett hat éves tapasztalat azt mutatja, hogy a legszebb, legértékesebb és legtartalmasabb jelölések összeállítását már a pályázatok benyújtására rendelkezésre álló nyolc hónap elején elkezdik azok, akik nagyon jól ismerik a mentor tevékenységét, és a modern kommunikációs eszközök segítségével másokat is bevonnak ebbe a munkába. A határidő utolsó napjaiban összeállított jelölésekből gyakran kimaradnak egy oktatói életpálya fontos, meghatározó részletei.”– nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A 2015. évi Mentor Díjasok

Barátosi József Gábor, sakkoktató, Marosvásárhely
Ghiață Dida Maria, érdemes evezőedző, Temesvár
Luncan Anița, kémiatanár, Nagyvárad
Márton Árpád, festő, Csíkszereda
Păcurar Mária, matematikatanár, Temesvár
Paladi Ani Marie, csellótanár, Bukarest
Porof Marcel, földrajztanár, Fălticeni
Rău Petre, matematikus és irodalmár, Galac
Tellmann Jenő, fizikatanár, Kolozsvár
Todor Gabriela, csellótanár, Kolozsvár

A díjazottakról készült rövidfilmek: https://www.youtube.com/user/MOLRomaniaSocial

A díjátadó ünnepségen a szervezők – A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia – meghirdették a Mentor Díj hetedik kiírását. A korábbi évekhez hasonlóan, a jelöléseket 2016. december 31-ig lehet benyújtani a kiírásban található útmutató szerint. További részletek a www.molromania.ro és a www.pentrucomunitate.ro honlapokon.

A MOL Csoportról és a MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL Csoport tagja. A MOL Csoport Közép-Európa egyik jelentős kőolaj- és földgázipari nemzetközi vállalata. A MOL Csoport 40 országban fejti ki tevékenységét, Európában, a Közép-Keleten, Észak-Afrikában és a FÁK tagországaiban, világszinten több mint 29.000 alkalmazottat foglalkoztat. A Csoport 4 finomítót és 2 petrokémiai egységet üzemeltet egy Magyarországra, Szlovákiára, Horvátországra és Olaszországra kiterjedő ellátási lánc integrált irányításának keretében. A MOL Csoport ezen kívül több, mint 1.700 töltőállomásból álló hálózatot működtet Közép- és Délkelet-Európában. Romániában a MOL 156 tagú töltőállomás-hálózattal rendelkezik, a nagykereskedelmi és a kenőanyag eladásban folyamatos növekedés jellemzi. A MOL belépett a földgázpiacra is, a MOL Energy Trade révén. A MOL Csoport koncessziós szerződést kötött az Országos Ásványkincs Hatósággal 3 kutatási blokkra Románia nyugati részén.

A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.