Rekordszámú pályázat: több mint 2.000 fiatal igényelt összesen 6,9 millió lejt meghaladó finanszírozást a MOL Tehetségtámogatóban

Rekordszámú pályázat: több mint 2.000 fiatal igényelt összesen 6,9 millió lejt meghaladó finanszírozást a MOL Tehetségtámogatóban

     764 pályázati kérelmet nyújtottak be az idei Tehetségtámogató programban
     Több mint 2.000 tehetséges művész és sportoló igényelt támogatást összesen 6.900.000 lejt meghaladó értékben 
     2006-2023 között, a Program tizennyolc kiírása során 3.811 tehetséges fiatalnak nyújtott támogatást a MOL Románia, melyek összértéke meghaladja a 6,6 millió lejt 

Kolozsvár, 2023. augusztus 30. – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a MOL Tehetségtámogató program 18. kiírásának eredményeit. Idén 764 pályázati kérelem érkezett, amely 163-al meghaladja a tavaly regisztrált pályázatok számát. Az 560.000 lejes támogatási keret 226 sport és művészeti pályázat között oszlik meg, összesen 434 fiatal részesül részleges vagy teljes finanszírozásban. 

Az idei kedvezményezettek között van Miklós Andrea atléta, a 2024-es párizsi olimpia résztvevője, Andrei Anghel úszó, a 2023-as Egyetemi Világbajnokság ezüstérmese, Alexandrea Hudea atléta és Andrei Proca úszó, mindkettő a 2023-as Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál bronzérmese, Sandra Paul evezős, többszörös országos bajnok, a Victory of Art színjátszócsoport, Lois Muntean ifjú hegedűművész, Voropciuc Maria Izabela zongorista, Kiss Alexander Theodor oboaművész, Andrei Pennazio festő, illetve Vizsnyai Botond énekes.

“Az elmúlt 18 év során számos tehetséges művésszel és sportolóval volt alkalmunk megismerkedni, és örömmel tölt el, hogy a programunk által segíthettünk tehetségük kimunkálásában, illetve versenyeken, fesztiválokon, koncerteken és kiállításokon való részvételüket támogathattuk. Eredményeik dicséretre méltóak, kitartásuk pedig mindannyiunk számára ihletként szolgálnak” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

Az idei kiírásra a fővárosból és 39 megyéből 764 támogatási kérelmet nyújtottak be, amelyekben 2.088 sportoló és művész igényel összesen 6.931.579 lej értékű finanszírozást. Az idei kiírásban, a művészeti- és sport szakzsűri javaslata nyomán 226 nyertes pályázat részesül részleges vagy teljes támogatásban. A sport kategória 220.000 lejes támogatási alapja 121 pályázat, a művészet kategória 200.000 lejes támogatási alapja pedig 66 pályázat között oszlik meg. A 18 éven felüli korcsportban a 140.000 lejes alapból 39 pályázat részesül támogatásban. A 226 nyertes pályázat közül 107 korábban is részesült támogatásban, 119 pedig először van a nyertesek listáján.

„A pályázatok száma az utóbbi tíz év során megduplázódott. A pályázatok elbírálása során a sportzsűri a sportolók teljesítménye mellett tekintettel volt azokra a támogatásokra, amelyeket a klubok, szövetségek vagy más intézmények nyújtanak. A részleges támogatások általában olyan költségtételek fedezésére irányulnak, amelyeket a sportolóknak nem áll módjában egyéb forrásokból fedezni. A jövő évi kiírásról, határidőkről, illetve kiírás részleteiről egész évben kérdezhetnek minket az érdeklődők, illetve „Program MOL de promovare a talentelor / MOL Tehetségtámogató” Facebook csoportunkban (amelyhez itt lehet csatlakozni) is szolgáltatunk információkat,” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője. 

Az eddigi 18 kiírás során a MOL Románia 3.811 tehetséges fiatal szakmai pályafutását segítette 6.610.583 lej összértékű támogatással. 

A részleges vagy teljes támogatásban részesülő pályázók névsora megtalálható a http://www.kozossegert.ro/ és a https://molromania.ro/ honlapokon.

***

A programról:
A MOL Tehetségtámogató program keretében egy pályázó legtöbb 10.000 lej támogatást nyerhet a művészeti vagy sporttevékenységével kapcsolatos utazási költségek fedezésére, illetve eszközbeszerzésre. 
A 16-ik kiírás támogatási kerete 223.000 lej a sport kategóriában, 200.000 lej a művészetiben, 140.000 lej pedig azok rendelkezésére áll, akik az elmúlt években sikeresen pályáztak, de időközben betöltötték 18. életévüket. A program tizennyolc kiírása során, 2006-2023 között, 3.521 tehetséges fiatal nyert több mint 6.900.000 lej összértékű támogatást, – közülük egyesek több évben is – 2.768 nyertes pályázat révén.

A művészeti zsűri:
Márkos Albert, hegedűművész, a kolozsvári Transilvania Filharmónia koncertmestere – a zsűri elnöke, Miriam Cuibus, színművész, a Kolozsvári Nemzeti Színház társulatának tagja, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának adjunktusa, Timotei Nădășan, grafikus, az IDEA kortárs művészeti folyóirat igazgatója, Nelida Nedelcuț, egyetemi tanár, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia prorektora, Erich Türk, orgonaművész, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanára.

A sportzsűri:
Violeta Beclea-Székely, Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes atléta, a Román Olimpiai és Sportbizottság kommunikációs és marketingosztályának igazgatója – a zsűri elnöke, Laura Cârlescu Badea, olimpiai- és világbajnok vívó, Narcisa Lecușanu, a Nemzetközi Kézilabdaszövetség elnökségi tagja, Pompiliu Constantin, az Országos Tesnevelési és Sporttudományi Egyetem tanára, Adrian Rădulescu, a NAVI Sport Klub úszóedzője, illetve Marian Ursescu, az Eurosport újságírója.
A Közösségért Alapítványról
A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával törekszik megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerőjével, több mint 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 9 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A csoport kiskereskedelmi hálózata több mint 1940 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában, amelyből 243 Romániában működik.

A MOL Romániáról
A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 25 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 243 töltőállomást, 4 bukaresti MOL töltőállomáson pedig elektromos jármű (e-jármű) töltésére alkalmas töltőt működtet, valamint két üzemanyagraktárt Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A mintegy 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, emellett Bukarestben és Aradon is rendelkezik kihelyezett irodákkal. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2018-től kezdődően a MOL Románia része a 40 elektromos töltőállomás telepítését célzó NEXT-E projektnek. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat. 

Sajtókapcsolat
András Imre
Ügyvezető
A Közösségért Alapítvány
m.: 0755-045699 | @: office@pentrucomunitate.ro

Felméri Erzsébet
CSR és PR koordinátor
MOL Románia
tel.: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro