MORARU Lenuș-Teodora

1997-ben végzett a George Enescu Művészeti Akadémián, és ugyanebben az évben a botoșani Mihai Eminescu Színház színésznőjeként kezdett dolgozni.
lenus teodora moraru

2000-ben elfogadta az eredetileg egy évre szóló felkérést, hogy egy elit líceum színjátszó csoportjának előadását megrendezze, és felkészítse őket egy helyi fesztiválra.

A Mihai Eminescu Főgimnáziummal való együttműködés állandósult, és mára csaknem két évtizedre tekinthet vissza. Az iskola színjátszó csoportja hírnévre tett szert a diákok munkastílusa miatt. A Színházi műhely néven ismert csoportról Lenuș-Teodora Moraru azt mondja, hogy „ez egy tanulási forma, nem egy oktatási intézmény, és a diákok azért kapcsolódnak be, mert érzik, hogy a színjátszás segít beteljesíteni a vágyaikat. Minden gyereknek megvannak a maga kérdései, problémái, és a színházi játékban, ahol másokkal együtt és mások által kereshetnek megoldásokat, ez a kutatás elragadtató, a felfedezett válaszok pedig világosabbak.”

A fiatalok itt a kamaszkor jellegzetes problémáival foglalkoznak, miközben együtt, szabadon és kreatívan részesülhetnek művészi élményben, egy olyan folyamatban, ami egyedi módon vezeti el őket a válaszokhoz, és lehetőséget nyit arra, hogy a művészi alkotás aktusában megéljék a katarzist.

Lenuș-Teodora Moraru osztozik diákjai örömében, amit a színművészeti fesztiválokon és versenyeken elér számos díj hoz meg, de a diákok azért is kedvelik, becsülik és tisztelik őt, mert hozzájárult személyes kibontakozásukhoz: az ízlés és a művészeti érzék kialakítása, a jellem csiszolása, az önismeret, és nem utolsó sorban mindenikük értékteremtő képességének felfedezése révén.