Programul „MOL pentru sănătatea copiilor”, ediția a 11-a: 18 ONG-uri de specialitate primesc 400.000 lei proiecte de terapie emoțională și intervenții psiho-sociale

 

 

Programul „MOL pentru sănătatea copiilor”, ediția a 11-a: 18 ONG-uri de specialitate primesc 400.000 lei proiecte de terapie emoțională și intervenții psiho-sociale

 

  • MOL România și Fundația Pentru Comunitate au anunțat rezultatele concursului de proiecte din cadrul „Programului MOL pentru sănătatea copiilor”, ediția a 11-a.
  • 18 ONG-uri primesc 400.000 de lei pentru proiecte de terapie prin artă, terapie emoțională și intervenții psihosociale pentru 628 de copii și familiile lor.
  • În cei 11 ani de existență a Programului „MOL pentru sănătatea copiilor” au fost finanțate cu peste 3,6 milioane de lei un număr de 210 de proiecte de care au beneficiat peste 11.000 de copii și adolescenți.

 

20 noiembrie 2019, CLUJ-NAPOCA – MOL România și Fundația Pentru Comunitate au anunțat rezultatele concursului de proiecte din cadrul Programului „MOL pentru sănătatea copiilor”, ediția a 11-a. Cele 18 ONG-uri câștigătoare primesc 400.000 lei pentru proiecte de terapie prin artă, terapie emoțională și de intervenție psihosocială. Beneficiarii vor fi 628 de copii și adolescenți cu nevoi speciale, cu deficiențe, boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecțiuni grave.

 

„Ne bucurăm că vom fi și în acest an alături de copiii care au nevoie de sprijin și suntem încrezători că profesionalismul ONG-urilor selectate pentru finanțare va maximiza efectul final al programelor, totul în beneficiul celor mici. Noi acordăm o atenție deosebită calității programelor noastre sociale și credem că astfel această platformă a MOL dedicată sănătății copiilor a devenit una de tradiție, recunoscută între speialiștii din domeniu. Vrem să rămânem în continuare partenerul de nădejde al comunităților, acolo unde ajutorul poate face o diferență în viața copiilor”, a declarat Camelia Ene, Country Chairman & CEO MOL România.

 

În cadrul ediției a 11-a a programului s-au înscris 75 de organizații non-profit specializate în proiecte de terapie prin artă, terapie emoțională și de intervenție psihosocială pentru copii și tineri cu deficiențe, cu boli cronice sau aflați în curs de recuperare după afecțiuni grave, solicitând finanțare totală de peste 1,7 milioane lei. Organizațiile înscrise provin din 22 de județe, iar 42 dintre acestea au mai participat și la ediții precedente ale Programului. În urma jurizării au fost selectate pentru finanțare integrală sau parțială 18 proiecte care vor fi implementate în perioada decembrie 2019 – august 2020.

 

Fondurile alocate pentru această ediție a Programului sunt de 400.000 lei. Dintre cele 18 de ONG-uri câștigătoare, 6 obțin finanțare pentru prima dată, în timp ce 12 au mai beneficiat de sprijin și la edițiile anterioare.

Câștigătorul Premiului MOL pentru sănătatea copiilor 2018”, Asociația HorsEmotion, din Timișoara, a obținut finanțare integrală de 25.000 lei, sumă alocată în completarea fondului de premiere pentru ediția actuală. Astfel, proiectul Asociației HorsEmotion se adaugă celor 18 selectate în urma concursului.

 

Organizațiile câștigătoare provin din București și din județele Bacău, Bihor, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Satu Mare și Timiș. Vor derula activități terapeutice și intervenții psihosociale utilizând terapie prin artă – muzică și muzică asistată, art-terapie Phronetic, art-terapii combinate (prin utilizarea desenului, modelajului, picturii sau a colajului), dans și mișcare și jocuri de rol, tehnologie digitală (utilizarea realității virtuale); terapii experiențiale prin activități în aer liber (aventură, escaladă) și în apă; terapii asistate de animale; terapii emoționale – teatru și confecționare de măști, jocuri de rol, terapie prin povești și povești terapeutice.

 

„Programul este deschis tuturor ONG-urilor interesate. Noi suntem pregătiți să oferim informații tuturor celor interesați, inclusiv în cele nouă luni de implementare ale proiectelor finanțate. La finalul perioadei de implementare, în septembrie 2020, organizațiile finanțate vor prezenta public rezultatele proiectelor realizate, ceea ce va constitui de asemenea un prilej de informare referitor la acest program și la natura proiectelor selectate. Organizația care realizează cel mai bun proiect și câștigă Premiul MOL pentru sănătatea copiilor, va delega un membru în juriul ediției viitoare. Astfel dorim să asigurăm o informare cuprinzătoare și șanse egale pentru toți cei interesați în pregătirea și înscrierea proiectelor la acest concurs”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.

 

Lista proiectelor finanțate poate fi accesată pe www.molromania.ro și www.pentrucomunitate.ro .

 

Despre Programul MOL pentru sănătatea copiilor

Programul MOL Pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Programul a fost lansat în 2009 și este destinat organizațiilor non-profit, respectiv organizațiilor nonguvernamentale (fundații, asociații, federații) și organizațiilor religioase care derulează proiecte de terapie și de intervenții psihosociale pentru copii cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecțiuni grave.

În cei 11 ani de existență, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost finanțate cu peste 3,6 milioane de lei un număr de 210 de proiecte de care au beneficiat peste 11.000 de copii și adolescenți.

Programul MOL pentru sănătatea copiilor a fost premiat în 2013, 2015 și 2018 la Gala Societății Civile și la Romanian CSR Awards.

Juriul ediției 2018 a fost format din: Violeta Stan, medic primar de neurologie și psihiatrie a copilului și adolescentului, Coordonator național al Academiei Europene pentru Dizabilitățile Copilului, Mugur Ciumăgeanu, vicepreședintele Asociației Române de Psihiatrie Comunitară, Magda Cernea, psiholog-audiolog, Rácz Attila, psihiatru, medic primar la Spitalul Clinic Județean Mureș, Psihiatrie II și Erika Weisz, medic specialist medicina de familie, fiziokinetoterapeut, reprezentanta Asociației HorsEmotion din Timișoara, câștigătoarea Premiului MOL pentru sănătatea copiilor în ediția precedentă.

 

 

Despre MOL România

MOL România este o subsidiară a MOL Group și una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezență de peste 20 ani pe piața autohtonă. MOL România are un portofoliu extins de produse și servicii în domeniul comerțului de carburanți, lubrifianți, produse petrochimice și bitum. În prezent, compania deține un număr de 227 stații de servicii, 2 depozite de carburanți, la Giurgiu și Tileagd și un terminal LPG la Tileagd. MOL România are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la București, un sediu administrativ la Arad și un număr de aproximativ 250 de angajați proprii. MOL România a fost prima companie petrolieră care a implementat un program de loialitate, MOL MultiBonus, recompensat de 2 ori cu locul I pentru calitate în clasamentul programelor de loialitate din România în cadrul cercetării de piață QUDAL. Începând cu anul 2017, MOL România este parte a proiectului NEXT-E care vizează instalarea a 40 de stații de încărcare pentru autovehicule electrice. MOL România este un membru activ al comunităților în care operează, printr-o platformă extinsă de programe sociale precum Premiul Mentor, Program pentru Sănătatea Copiilor sau Permis pentru Viitor.

 

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internațională integrată și independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, aproximativ 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. În domeniul explorării și producției de hidrocarburi, experiența de peste 75 de ani a Grupului sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de peste 2.000 de benzinării în Europa Centrală și de Sud-Est, în 10 țări, din care  227 în România. Grupul MOL este un furnizor de produse din polimeri precum polipropilenă, polietilenă de înaltă şi de mică densitate, înregistrând vânzări anuale de peste 1.000 kt.

 

 

Despre Fundația Pentru Comunitate

Fundația Pentru Comunitate este o organizație non-profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație. Sprijină de asemenea copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea și de reabilitarea lor.

 

 

Contacte pentru presă

 

Erzsébet Felméri

Coordonator CSR & PR

MOL Romania

tel.: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

András Imre

Director Executiv

Fundația Pentru Comunitate

m.: 0755-045699 | @: office@pentrucomunitate.ro

 

 

 

Proiecte finanțate în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor,

ediția a 11-a, 2019

 

În cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția a 11-a, cele 18 de organizații câștigătoare își vor derula proiectele în perioada decembrie 2019 – august 2020.

Șase organizații câștigătoare vor utiliza muzica printre metodele principale de intervenție. Voluntarii Universității Emanuel din Oradea vor desfășura ședințe de terapie prin muzică și joacă pentru copii cu boli cronice grave și vor realiza albume cu moșteniri pentru familiile unor copii cu prognostic de viață limitat. Asociația Prosperitas Vitae din Sânmartin, județul Harghita, își îmbogățește paleta serviciilor oferite în domeniul dezvoltării timpurii prin utilizarea muzicii asistate, a tehnologiei Soundbeam. Fundația de Abilitare Speranța (Timișoara) va oferi ședințe de terapie prin muzică unor copii care trăiesc cu dizabilități, iar specialiștii de la Asociația Rază de Speranță în Intervenția și Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist (Brașov) vor derula sesiuni de meloterapie, combinate cu dans și mișcare, pentru copii diagnosticați cu tulburări de spectru autist. Asociația Auzi Înțelegi Trăiești din București va organiza ateliere de povești muzicale pentru dezvoltarea unor copii cu deficiențe de auz (hipoacuzie, purtători de proteze auditive sau implant cohlear), și Asociația Centrul de Cercetări Subacvatice din Sfântu Gheorghe va combina tehnici de hidroterapie și meloterapie, utilizând metoda TUSMA (terapie cu unde sonore în mediul acvatic).

Specialiștii în terapia prin artă din cadrul a două organizații – Asociația Română de Terapii Expresive (București) și Asociația de Poveste (Sibiu) – vor utiliza metoda Phronetic pentru a veni în ajutorul unor copii cu tulburări de spectru autist sau ADHD (tulburare hiperactivă cu deficit de atenție), precum și a unor copii instituționalizați.

Fundația Diaconică și a Tineretului Creștin (KIDA) din Sfântu Gheorghe și Fundația Transilvană Alpha din Târgu Mureș vor ajtua beneficiarii organizațiilor respective, copii care trăiesc cu boli permanente și cu dizabilități, utilizând tehnici de art terapie combinată.

Două organizații și-au propus să organizeze activități de terapie experiențială, cu scopul de a ajuta copii cu nevoi speciale: Asociația Mișcare de Tabără Yuppi (Cluj) va oferi în cadrul taberelor sale ședințe de terapie prin aventură unor copii care suferă de diabet insulinodependent de tip 1. Asociația Club Sportiv Climb Again (București) va susține ședințe de escaladă unor copii cu deficiențe senzoriale.

Poveștile terapeutice figurează printre metodele principale de intervenție în cazul a trei organizații. Profesioniștii de la Asociația Sătmăreană pentru Promovarea Sănătății Mentale (ASPROSAM) vor utiliza metoda povestirilor terapeutice Metamorphoses pentru a ajuta copii cu tulburări de anxietate. Specialiștii de la Asociația Pedagogilor Sociali Cheia din Târgu Mureș vor utiliza terapie prin povești pentru copii instituționalizați, și Asociația Inima Copiilor din București va redacta o carte specială pentru copiii care vor fi operați pe cord.

Asociaţia CES – Colaborăm Educăm Sprijinim din Oradea va susține ateliere de teatru combinate cu confecționare de măști, jocuri, exerciții de concentrare și de imaginație pentru copii cu cerințe educative speciale.

Asociația Lumina din Bacău va utiliza realitatea virtuală pentru ameliorarea suferințelor unor copii internați în Hospice Lumina, care trăiesc cu dizabilități permanente sau boli terminale.

Fundația Salvator din Gheorgheni va susține ședințe de hipoterapie pentru copii care trăiesc cu dizabilități.