Aqua-musica – Muzica izvorând din mine!

Thumbnail

Proiectul Aqua-musica îmbină în mod inovativ meloterapia și unele elemente ale hidroterapiei, utilizând un sistem subacvatic de stimulare duală,

bazată pe conductivitatea sunetelor pe calea osoasă și pe cea aeriană. Metoda constă într-o serie de audiţii muzicale subacvatice, care poartă denumirea TUSMA. În cadrul proiectului 36 de elevi cu dizabilități grave și asociate din Şcoala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe au beneficiat de activități, care le-a adus beneficii pe plan fizic, emoțional și social. Spre exemplu, s-a observat ameliorarea tonusului muscular, diminuarea crampelor, îmbunătățirea echilibrului, reducerea timpului pentru însușirea unor abilități noi, reducerea autostimulării și îmbunătățirea abilităților de relaționare. Proiectul a fost finanțat în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția 2017.
Efectele metodei TUSMA au fost cercetate în București în colaborare cu o echipă alcătuită din medici asupra unui grup de adulți. Rezultatele cercetării au fost prezentate la a XV-a Conferință Naționale de Balneologie și Recuperare Medicală (10-12 mai 2018). Studiul arată că această metodă are efecte benefice asupra durerii cronice și crește neuroplasticitatea.