Primii Mentori premiați

Thumbnail

Primi zece câștigători ai Premiului Mentor acordat de Fundația pentru Comunitate au primit sâmbătă, 26 martie distincția în cardul unei ceremonii solemne organizate în frumosul Turn al Croitorilor din Cluj.

Marius Tabacu, directorul Filarmonicii Transilvania din Cluj și gazdă a evenimentului, a șocat publicul încă din start, susținând deschis că își dorește modificarea granițelor. A completat, însă, că e vorba de granițele noastre interioare, ”cele pe care le avem cu toţii în suflet, cu care ne luptăm, pe care vrem să le depăşim ca să devenim mai buni, mai destoinici şi, în primul rând, mai fericiţi”.

Ferencz Szabolcs, directorul executiv al companiei MOL România, a vorbit mai întâi despre cei cinci ani în care compania petrolieră a finanțat programul Pot ajuta?, o inițiativă MOL de sprijinire a tinerelor talente din România. ”Implicându-ne în devenirea lor (a tinerilor – n.n.), ne-am dat seama că mai presus de aspectele financiare, rolul profesorilor şi al antrenorilor care susţin aceste talente este de o importanţă fundamentală”, a subliniat domnia sa. Aceasta a fost, de fapt, ideea din care s-a născut Programul Mentor.

Fiecare premiant a fost invitat pe scenă pentru a prelua trofeul realizat de prestigiosul artist Ioan Nemțoi și cardul cu cei 8.000 de lei care a revenit fiecărui câștigător în parte. Decernarea fiecărui premiu a fost precedată de proiectarea unui film-portret realizat special pentru această ocazie despre fiecare premiant în parte.

Gheorghe Balint, regizorul trupei băcăuane de teatru Prospero`s Group, a fost primul care a putut ține în mână râvnitul trofeu. A menționat că banii primiți îl mai scapă de o parte din datorii și că atâta vreme cât îl mai țin balamalele, va continua să facă teatru pentru copii.

Profesorul de matematică Biró G. Albert din Odorheiu Secuiesc a recunoscut că nu știe câți copii a dăscălit până acum și că acest lucru, în ultimă instață, nici nu are prea multă importanță. Important e că a reușit să schimbe raportul dintre cei care știu și cei care rămân în urmă la matematică, bineînțeles, în favoarea celor dintâi.

Maria Cleșiu, profesoară de vioară în Timișoara, a evocat o frază a celei care i-a îndrumat pașii, doamna Ildiko Subonyi: ”relația dintre profesor și elev, nu este una de adunare, ci una de înmulțire. Pentru că acolo unde unul dintre factori este zero, și rezultatul este zero”.

Eugenia Dogaru, profesoară de franceză în satul buzoian Bâscenii de Sus, a explicat celor prezenți, că este nevoie de multă spirit ludic pentru a preda franceza unor copii. Joaca aceasta, însă, este una foarte serioasă...

Antrenorul arădean de karate Dan Duma a vorbit despre cât de mult îl bucură, nu doar succesele sportive ale elevilor săi, ci și împlinirile de viață ale acestora.

Gyulai Béla, unul din cei mai buni antrenori de schi fond din România, a spus că după topirea zăpezii se apucă de tenis.

Haáz Sándor, fondatorul filarmonicii de copii în Vlăhița, județul Harghita, a spus că are mari emoții înaintea oricărei apariții pe scenă, dar că aceste emoții îi cuprind și pe copii și sunt benefice spectacolelor.

Androne Petru Eli, dirijorul corului de copii Vlăstarele Orăștiei, a spus că primul lucru pe care îl cere copiilor este să cânte cu suflet. La acuratețea vocii se poate lucra și pe parcurs.

Emese Maniu, antrenoarea echipei Hope a înotătorilor nevăzători din Cluj, a spus că partea bună este că elevii pregătiți de ea, chiar dacă se vor lăsa la un moment dat de sportul de performanță, vor rămâne cu încrederea că sunt capabili să doboare orice limită.

Ultimul premiat a fost profesorul clujean de clarinet Gheorghe László. Nu a trebuit să vorbească prea mult despre succesele elevilor săi, trei dintre ei, membri ai Filarmonicii Transilvania din Cluj, contribuind la solemnitatea ceremoniei prin interpretarea unor piese de W. A. Mozart. Profesorul clujean a anunțat, cu regret, că în acest an va ieși la pensie.

La sfârșitul ceremoniei a vorbit Gazda Árpád, președintele Fundației pentru Comunitate. Domnia sa a amintit că Programul Mentor a fost lansat și pentru 2011, nominalizările fiind așteptate până la sfârșitul anului. ”Avem convingerea că Premiul Mentor, al cărui trofeu cântărește în jur de trei kilograme, va avea o greutate simbolică și va cântări mult și în cariera profesorilor”, a încheiat organizatorul programului.
Ceremonia a fost urmată de un dineu organizat în cinstea Mentorilor.