S-a dat startul Programului pentru Sănătatea Copiilor

Thumbnail

Fundaţia pentru Comunitate și MOL România au lansat la Cluj cea de a treia ediție a Programului MOL pentru Sănătatea Copiilor în cadrul unei ședințe de hipotareapie pentru copii cu dizabilități. Proiectul intitulat: ”Pe cai toți suntem egali” al asociației Hip-Tep din Aiud a fost finanțat în ediția 2010 al programului. Micii beneficiari ai proiectului au prezentat exerciții complicate pe cai care ar da bătăi de cap chiar și pentru adulții sănătoși.

”Copii capătă mai multă încredere în ei înșiși atunci când devin capabili să domine niște animale atât de mari – a explicat Csilla Balogh vicepre-ședintele Asociației Hip-Tep. - În plus, exercițiile făcute în timpul călăriei le întăresc musculatura și îi ajută pe copii să își coordoneze membrele.” 

Rezultatele ședințelor de hipoterapie au fost povestite de una din mămicile micilor beneficiari. ”La începutul terapiei Alex nici nu a putut să deschidă ușa de la bloc” – a povestit Corina Pojar. Călărind a învățat să-și coordoneze mișcările. Rezultatele hipoterapiei s-au văzut și la bazinul de înot, la terapia prin apă. 

Președintele Fundației pentru Comunitate, Árpád Gazda a vorbit despre experiența legată de Programul pentru Sănătatea Copiilor. A explicat, că în primul an de lansare nu au putut plăti întreaga sumă rezervată acestui program. Juriul de specialitate a fost de părere că doar unele programe de terpaie emoțională și terapie prin arte sunt suficient de bine fundamentate. Prin lansarea anuală a programului însă au reușit să stimuleze ONG-urile din domeniu să facă proiecte din ce în ce mai bine pregătite. 

La lansarea programului a participat și directorul executiv MOL România. ”Dorim să readucem zâmbetul pe buzele unor copii cu nevoi speciale. Zâmbetul lor ne reconfirmă cât de important este să asigurăm de la an la an resursele financiare pentru succesul acestui program.” – a declarat la Kinga Ágnes Daradics.