Talente confirmate

Thumbnail

Participanții la conferința de presă prilejuită de lansarea Programului Pentru Promovarea Talentelor ”Pot ajuta?” au avut parte de o experiență unică. Ei și-au putut măsura aptitudinile lor șahistice jucând o partidă simultană cu campioana absolută din România a categoriei de vârstă de 15 ani, timișoreanca Mihaela-Veronica Foișor. 

Veronica Foisor

Tânăra șahistă s-a numărat printre beneficiarii programului Pot ajuta? atât în 2008 cât și în 2009. Artiștii sponsorizați au fost reprezentați la eveniment prin tânărul violonist clujean Francesco Ionașcu, care a cântat o piesă cu vioara cumpărată în 2008 și arcușul cumpărat în 2009 prin programul de promovare a talentelor. 

Directorul executiv MOL România, Szabolcs Ferencz a remarcat faptul că în pofida recesiunii economice mondiale sumele alocate programului Pot ajuta? sunt echivalente cu cele de anul trecut. A menționat că în urma celor patru ediții precedente din România au beneficiat de sponsorizări 317 de tineri sportivi, artiști, echipe de sport și ansambluri artistice, valoarea totală a sponsorizărilor fiind de 200.000 de euro. Programul este unul caracteristic grupului MOL acesta fiind organizat atât în Ungaria cât și în Slovacia. În total, în cele trei țări au beneficiat de asemenea ajutoare peste 2700 de tineri, valoarea totală a sponsorizărilor depășind 1,2 milioane de euro. 

Ferencz Szabolcs, Gazda Arpad

Szabolcs Ferencz și-a exprimat mulțumirile față de Fundația pentru Comunitate datorită profesionalismului demonstrat în organizarea programelor și a menționat că MOL România are în vedere o colaborare pe termen lung cu această fundație. 

Președintele Fundației pentru Comunitate, Árpád Gazda a dorit să evidențieze importanța programului prin prisma rezultatelor unora din tinerii talentați sprijiniți. El l-a amintit pe tânărul Vasile Ghilea din Piarta neamț, care este considerat una dintre speranțele tenisului românesc. Sportivul de 17 ani, sponsorizat în mai multe ediții ale programului Pot ajuta? a fost convocat să se pregătească împreună cu echipa de seniori a României pentru meciul de Cupa Davis cu Ucraina din acest sfârșit de săptămână. A vorbit și despre performanța unei tinere jucătoare de tenis de masă din Târgu Mureș. Bernadette Szőcs care și-a înbunătățit cota valorică cu 75 de locuri, ajungând, la sfârșitul lunii martie, la primul loc în clasamentul mondial al fetelor de 15 ani. Referitor la tânărul violonist Francesco Ionașcu a spus că obișnuiește să câștige cam toate concursurile la care participă, iar, la vârsta de 18 ani el a susținut deja nenumărate concerte cu orchestre renumite pe mai multe scene ale lumii. Mama tânărului violonist, Carmen Ionașcu a precizat, că atât ea cât și soțul ei fiind salariați bugetari, nu și-ar fi putut permite  achiziționarea instrumentului și a arcușului de care băiatul lor a avut nevoie pentru a evolua în cariera sa de violonist.

Trei dintre participanții la eveniment au avut curajul să joace o partidă de șah cu tânăra campioană, Mihaela-Veronica Foișor, care i-a învins pe toți trei în partide fulger.